Taoism > Yin-Yang

Despre Yin și Yang

Yin și yang sînt concepte fundamentale în filozofia și cultura chineze.

Totuși, în ciuda importanței lor, yin și yang nu apar în

Moduri de interactiune yin-yang - ilustratie
Diferite modele de interacțiune Yin-Yang
I Ching (Cartea schimbărilor) ci  în textele mai recente care constituie comentariile (Aripile). În cartea propriu-zisă, yin și yang sînt sugerați prin "luminos" și "obscur" sau "tare" și "slab", expresii care evocă o polaritate la nivel fenomenal.

Totuși în Aripi găsim o definiție a lui Tao care include pe yin și yang: Tao - se spune acolo - este un yin și un yang

  • Bruce Lee și principiul yin-yang

O descriere a modului de funcționare a principiilor yin și yang găsim la Bruce Lee, citat de Cyrille Javary:

    Atîta vreme cît vom persista în a separa yin și yang nu putem spera să-i atingem... Dacă cineva vrea să ajungă undeva cu bicicleta nu va putea să împingă ambele pedale concomitent căci va rămîne pe loc. Pentru a avansa trebuie să împingă o pedală și să o elibereze pe cealaltă, simultan. Mișcarea completă constă în împinge/eliberează. Împingerea este urmarea eliberării și fiecare devine, respectiv, cauza celeilalte.

Într-adevăr, cuplul yin-yang poate fi reprezentat sub forma unor forțe sau tendințe complementare care constituie infrastructura dinamică a universului. Astfel, filozofia yin-yang poate fi explicația adecvată a schimbărilor în univers (atît pe plan uman, cît și pe cel al fenomenelor naturii).

  • Marele Principiu

Diagrama yin-yang - ilustratie
Diagrama lui Tao (Yin-Yang)
În diagrama lui Tao (T'ai chi t'u), yin și yang sînt reprezentați ca forțe complementare astfel: un yin mic este inclus în aspectul yang și un yang mic, în aspectul yin.

Această reprezentare dă de gîndit întrucît am putea vedea aici o idee mult mai complexă a unei armonii secrete care nu este întotdeauna manifestă în fenomenele naturii.

  • Yin și Yang în prezent

Termenii yin și yang au căpătat o largă răspîndire în lumea ocidentală. Ei sînt asociați cu principiile medicinei chineze, cu serii de principii complementare din sfera vieții umane și a fenomenelor naturii.

icon

Resurse online:
-> Studiază temeinic semnificația principiilor yin și yang în taoism urmînd cursul nostru dedicat acestor principii - click aici ca să afli mai multe.
-> De asemenea, am discutat despre yin și yang în cursurile
Lao Tzu și Tao Te Ching și Inițiere în taoism (nivel 1).

Mai citește despre:
->
Tao
->
Vidul
->
Nonacțiunea
->
Meditația


Home | Cursuri online | Dicționar | Librărie | Caută | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2016. Toate drepturile rezervate.

logo