Taoism > Yin-Yang

Despre Yin și Yang

yin-yang
Diferite modele de interacțiune Yin-Yang
Yin și yang sînt concepte fundamentale în filozofia și cultura chineze.

Totuși, în ciuda importanței lor, yin și yang nu apar în
I Ching ( Cartea schimbărilor) decît în textele mai recente care constituie comentariile (Aripile). În cartea propriu-zisă, yin și yang sînt sugerați prin "luminos" și "obscut" sau "tare" și "slab", expresii care evocă o polaritate la nivel fenomenal.

Dar în Aripi găsim o definiție a lui tao care include pe yin și yang: Tao este un yin și un yang

  • Bruce Lee și principiul yin-yang

O descriere a modului de funcționare a principiilor yin și yang găsim la Bruce Lee, citat de Cyrille Javary:

    Atîta vreme cît vom persista în a separa yin și yang nu putem spera să-i atingem... Dacă cineva vrea să ajungă undeva cu bicicleta nu va putea să împingă ambele pedale concomitent căci va rămîne pe loc. Pentru a avansa trebuie să împingă o pedală și să o elibereze pe cealaltă, simultan. Mișcarea completă constă în împinge/eliberează. Împingerea este urmarea eliberării și fiecare dintre ele devine, respectiv, cauza celeilalte.

Într-adevăr, cuplul yin-yang poate fi reprezentat sub forma unor forțe sau tendințe complementare care constituie infrastructura dinamică a universului. Astfel, filozofia yin-yang poate fi explicația adecvată a schimbărilor în univers (atît pe plan uman, cît și pe cel al fenomenelor naturii).

  • Marele Principiu

diagrama yin-yang
Diagrama Yin-Yang
În diagrama lui Tao (T'ai chi t'u), yin and yang sînt reprezentați ca forțe complementare astfel: un yin mic este inclus în aspectul yang și un yang mic, în aspectul yin.

Această reprezentare dă de gîndit întrucît am putea vedea aici o idee mult mai complexă care include o armonie secretă care nu este întotdeauna manifestă în fenomenele naturii.

  • Yin și Yang în prezent

Termenii yin și yang au căpătat o largă răspîndire în lumea ocidentală. Ei sînt asociați cu principiile medicinei chineze, cu serii de principii complementare din sfera vieții umane și a fenomenelor naturii.

icon

Mai citește despre:
-> Tao
->
Vidul
->
Nonacțiunea
->
Meditația

Resurse online:
-> Studiază temeinic semnificația principiilor yin și yang în taoism urmînd cursul nostru dedicat acestor principii - click aici.
De asemenea, am discutat despre yin și tang în cursurile
Lao Tzu și Tao Te Ching și Inițiere în taoism (nivel 1).


Home | Cursuri online | Dicționar | Librărie | Caută | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2015. Toate drepturile rezervate.

logo