Ce este taoismul

SUMAR

- - Home

- - Taoism
- -
Izvoare
- -
Maeștri
- -
Hui Neng

- -  Tao
- - 
Yin-Yang
- - 
Vidul
- - 
Nonacțiunea
- - 
Meditația
- - 
Articole

- - I Ching
Consultă oracolul online

- - Cursuri online
Cursuri de taoism expediate prin email

- - Librărie
Cărți de taoism tipărite sau în format electronic
- - Bibliografie
Cărți publicare în românește

- - Newsletter
Fii la curent cu noutățile care te interesează.

Taoismul sau "Școala lui Tao"

De la început trebuie să precizăm că există două forme de taoism:

  - taoismul filozofic (tao-chia) sau calea wu-wei și

  - taoismul religios (tao-chiao) care include, pe lîngă curentul religios propriu-zis, toate curentele mistice și alchimice care urmăresc prelungirea vieții sau chiar nemuirirea prin cultivarea principiului vital, respirație, sexualitate sau remedii alchimice.

Lao-tzu
Lao-tzu, părintele taoismului filozofic, autorul celebrei
Tao-te ching.
Taoismul filozofic - care a înflorit în China perioadei Statelor combatante (sec. VI-V î.d.Ch.)- se inspiră din conceptele dezvoltate de Lao-tzu în celebra sa carte Tao-te ching, ca de pildă: vidul (wu), nonacțiunea (wu-wei), și reîntoarcerea (fu). Tao însuși este prezentat de Lao-tzu ca ceva care nu poate fi descris sau numit, ca originator și susținător al tuturor ființelor și lucrurilor (cele-zece-mii-de-lucuri - wanwu) din univers.

Taoismul religios se aseamănă în multe privințe cu religiile clasice și oferă credincuoșilor un Tao sau Lao-tzu deificați, plus ritualurile (liturghiile asociate lor) specifice, prescripții alimentare etc..

În opinia specialiștilor, aceste două curente - tao-chia și tao-chiao - nu pot fi separate definitiv. Taoismul filozofic și cel religios/mistic conviețuiesc și se influențează mutual din cele mai vechi timpuri.

 • Taoismul filozofic

Termenul tao-chia a fost folosit pentru prima oară în dinastia Han (206 î.d.Ch. - 220 d.Ch.). El desemna un grup de filozofi și adepții lui centrați pe speculațiile privind natura lui Tao, înțeles ca principiu unic și necreat al Universului.

calugar taoist
Călugăr taoist din zilele noastre așezat în postură de meditație
Acești adepți se opuneau deschis pedanteriei filozofiei etice a lui Confucius și excelau în tendințe nihiliste și hedoniste privind relația omului cu sine și cu semenii. 

Maeștrii care au inspirat mișcarea filozofică sînt, pe lîngă Lao-tzu, Chuang-tzu, Lieh-tzu și Yang-tzu (ei sînt tratați separat și pe acest site).

Fără a avea un canon și o liturghie specifice (această mișcare respinge ideea deificării lui Tao sau Lao-tzu), se consideră că operele care constituie patrimoniul tao-chia sînt Tao-te ching, Chuang-tzu (lucrare omonimă), Lieh-tzu (lucrare omonimă) și I-ching.

icon
 • Mai citește despre conceptele de bază:
  - Tao
  -
  Te
  - Reîntoarcerea (fu)
  -
  Wu (vidul)
  -
  Wu-wei (nonacțiunea)
  -
  Yin-Yang
   
 • Secțiuni asociate:
  -
  Izvoare
  -
  Maeștri
   
 • Resurse online:
  - Taoismul este studiat sistematic în cele trei niveluri ale cursului nostru online de Inițiere în taoism. Cursul este expediat începătorilor și se predă prin email. Detalii
  aici...

 

^ Sus

 


powered by FreeFind


Copyright, 2013, Calea vidului perfect. Toate drepturile rezervate.

logo