Taoism - Definiție

SUMAR

- - Home

- - Taoism
- -
Izvoare
- -
Maeștri
- -
Hui Neng

- -  Tao
- - 
Yin-Yang
- - 
Vidul
- - 
Nonacțiunea
- - 
Meditația
- - 
Articole

- - I Ching
Consultă oracolul online

- - Cursuri online
Cursuri de taoism expediate prin email

- - Librărie
Cărți de taoism tipărite sau în format electronic
- - Bibliografie
Cărți publicare în românește

- - Newsletter
Fii la curent cu noutățile care te interesează.

Ce este taoismul

De la început trebuie să precizăm că există două forme de taoism:

    - taoismul filozofic (tao-chia) și

    - taoismul religios (tao-chiao) care include, pe lîngă curentul religios propriu-zis, toate curentele mistice și alchimice care urmăresc prelungirea vieții sau chiar nemuirirea prin cultivarea principiului vital, respirație, sexualitate sau remedii alchimice.

Lao Tzu  parintele taoismului
Lao Tzu, părintele taoismului filozofic, autorul celebrei
Tao-te ching.
Taoismul filozofic - care a înflorit în China perioadei Statelor combatante (sec. VI-V î.d.Ch.)- se inspiră din conceptele dezvoltate de Lao-tzu în celebra sa carte Tao Te Ching , ca de pildă: vidul (wu), nonacțiunea (wu-wei), și reîntoarcerea (fu). Tao însuși este prezentat de Lao Tzu ca ceva care nu poate fi descris sau numit, ca originator și susținător al tuturor ființelor și lucrurilor (cele-zece-mii-de-lucuri - wanwu) din univers.

Taoismul religios se aseamănă în multe privințe cu religiile clasice și oferă credincuoșilor un Tao sau Lao Tzu deificați, plus ritualurile (liturghiile asociate lor) specifice, prescripții alimentare etc..

În opinia specialiștilor, aceste două curente - tao-chia și tao-chiao - nu pot fi separate definitiv. Taoismul filozofic și cel religios/mistic conviețuiesc și se influențează mutual din cele mai vechi timpuri.

  • Taoismul filozofic

Termenul tao-chia a fost folosit pentru prima oară în dinastia Han (206 î.d.Ch. - 220 d.Ch.). El desemna un grup de filozofi și adepții lui centrați pe speculațiile privind natura lui Tao, înțeles ca principiu unic și necreat al Universului.

Chuang Tzu
Chuang Tzu, faimos discipol al lui Lao Tzu, continuă opera maestrului său în cartea omonimă
Acești adepți se opuneau deschis pedanteriei filozofiei etice a lui Confucius și excelau în tendințe nihiliste și hedoniste privind relația omului cu sine și cu semenii. 

Maeștrii care au inspirat mișcarea filozofică sînt Lao Tzu, Chuang Tzu, Lieh Tzu și Yang Tzu (ei sînt tratați separat și pe acest site).

Fără a avea un canon și o liturghie specifice (aceast curent nu este organizat și sistematizat cu unul religios), se consideră că operele de bază ale taoismului filozofic sînt Tao Te Ching, Chuang Tzu și Clasica vidului perfect (Lieh Tzu).

icon

În legătură cu acest topic:
- Lao Tzu
-
Tao Te Ching
-
Chuang Tzu
-
Lieh Tzu
-
Yang Tzu

Resurse online:
- Taoismul este studiat sistematic în cele trei niveluri ale cursului nostru online de Inițiere în taoism. Cursul este expediat începătorilor și se predă prin email. Detalii aici...


powered by FreeFind


Copyright, 2014, Calea vidului perfect. Toate drepturile rezervate.

logo