Taoism > Tao

Ce este tao

Tao este conceptul de bază al taoismului. Însuși numele de taoism provine de la tao. În general, cuvîntul "tao" poate fi tradus prin cale, principiu, metodă etc.

În reprezentarea antică a ideogramei "tao" sînt prezente două caractere:

tao

caracterul plasat la dreapta sugerează imaginea unui cap uman cu păr.

tao

caracterul plasat la stînga sugerează faptul de a merge prin simbolul talpei piciorului.

În Tao Te Ching , tao este originatorul și susținătorul tuturor lucrurilor (universul sau cele-zece-mii-de-lucruri). De asemenea, el este un model de imitat pentru înțeleptul (taoist) care urmează Calea.

Cuvîntul "tao" se poate aplica însă și la înclinațiile sau talentele deosebite ale cuiva, la modul special în care cineva face un lucru anume: un pescar sau arcaș iscusit, un bun bucătar, chiar și un hoț cu talent etc. În artele marțiale chinezești "tao" desemnează un complex de mișcări incluzînd apărarea, eschiva și atacul.

Tao este prezent și la Confucius, în etica sa, și traduce Calea celor din vechime, adică modul lor specific de a guverna și a organiza societatea etc.

În mistică, "tao" este un principiu spiritual interior cu care discipolul încearcă să se unească - în religie, el devine un sinonim al lui Dumnezeu (în sens creștin). În acest sens, tao în versiunea chineză a Bibliei este un sinonim pentru Christos.

Resurse online:
-> Tao (și semnificațiile sale multiple) este abordat pe larg în cursurile noastre
Lao Tzu și Tao Te ching și Inițiere în taoism.

icon

<- Înapoi la secțiunea Taoism


Home | Cursuri online | Dicționar | Librărie | Caută | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2016. Toate drepturile rezervate.

logo