Taoism > Tao

Ce este tao

Tao este conceptul de bază al taoismului. Însuși numele de taoism provine de la tao. În general, cuvîntul "tao" poate fi tradus prin cale, principiu, metodă.

În reprezentarea antică a ideogramei "tao" sînt prezente două caractere:

tao

caracterul plasat la dreapta sugerează imaginea unui cap uman cu păr.

tao

caracterul plasat la stînga sugerează faptul de a merge prin simbolul talpei piciorului.

În Tao-te ching, Tao este originatorul și susținătorul tuturor lucrurilor (universul sau cele-zece-mii-de-lucruri). De asemenea, el este un model de imitat pentru înțeleptul (taoist) care urmează Calea.

Cuvîntul "tao" se poate aplica însă și la înclinațiile sau talentele deosebite ale cuiva, la modul special în care cineva face un lucru anume: un pescar sau arcaș iscusit, un bun bucătar, chiar și un hoț cu talent etc. În artele marțiale chinezești tao desemnează un complex de mișcări incluzînd apărarea. eschiva și atac.

Tao este prezent și la Confucius în etica sa și exprima Calea celor din vechime, adică modul lor specific de a guverna și a organiza societatea etc.

În mistică, tao este un principiu spiritual interior cu care discipolul încearcă să se unească - în religie, el devine un sinonim al lui Dumnezeu (în sens creștin). În acest sens, Tao devine în Biblia chineză un sinonim pentru Christos.

icon
  • Resurse online:
    -> Tao (și semnificațiile sale multiple) este abordat pe larg în cursurile noastre Lao-tzu și Tao te ching și Inițiere în taoism (3 module). Ambele cursuri sînt predate prin email și se adresează începătorilor.

<- Înapoi la secțiunea Taoism


Home | Cursuri online | Librărie | Caută | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2013. Toate drepturile rezervate.

logo