Taoism > Maeștrii > Lu

Învățăturile Maestrului Lu

Pagina prezentă este dedicată învățăturilor Maestrului Lu, cel  care a inspirat acest site, organizația care îl susține și direcția asumată (tao-chia).

Învățăturile, uneori comentate, nu au fost predate metodic ci spontan, în spiritul  antic al transmiterii inițierii în Tao. Ele au fost adunate și redactate cu scopul publicării pe acest site.

Ele ar putea fi introduse cu titlul: De vorbă cu Maestul Lu.

invataturi

E nevoie de fler

- Este posibil să trăiești în lumea modernă fără să te gîndești la cîștig și pierdere? Cît ai putea trăi așa? l-am întrebat pe Maestrul Lu.

- E posibil. Dar nu vei avea un profit uriaș, ci numai cît îți trebuie, puținul necesar.

- Nimeni nu vrea profituri uriașe - dar puținul necesar are alte limite pentru fiecare în parte. pentru unul el este mersul pe jos, pentru altul o mașină modernă...

- Dacă necesarul tău este mașina modernă o vei avea...

- Cum - am întrebat din nou - dacă nu te gîndești la cîștig și pierdere?

- Lucrurile nu se obțin numai prin calcul matematic, prin adunări și acumulări. Nu e nevoie întotdeauna de efort și voință. Trebuie puțin fler.

- Fler dezinteresat?

- Fler interesat - fler dezinteresat, să fie fler - răspunse Maestrul.

Pierzi aurul de dragul aramei

- Dacă nimic nu contează, dacă totul e trecător de ce să nu apuci cît mai mult, să călătorești cît mai bine, să te bucuri de tot ce îți poate oferi lumea asta? În fond poți face orice...

- Nu chiar, răspunse Maestrul. Gîndește-te că poți plăti pentru faptele tale, poți fi privat de libertate. Și chiar dacă nu ar fi așa, lipindu-te de lucrurile lumii vei fi străin pentru esența ta și vei pierde aurul de dragul aramei.

Sensul existenței

- Mă întreb care este rostul existenței noastre aici dacă nimic nu are durată și nici sens, nu există nimic pentru care să merite să mori și nicio garanție pentru viața veșnică de genul celei din creștinism?

- Cînd se naște, copilul nu este deloc conștient de sine și trăiește simplu, din instinct. Mai tîrziu el află cîte ceva, devine adult și se înjugă la viață, la fel de inconștient. Dar sunt unii care se descoperă și se privesc pe sine și pun întrebări. De ce aia... de ce aialaltă...? Pentru aceștia existența are un sens pentru că a permis nașterea conștiinței sau a actului de a lua cunoștință de sine, de acțiunile sale, de sensul (nonsensul) lor. Aceștia descoperă amăgirea lumii. Sensul nașterii este să dezvolți și să cultivi această luciditate care te salvează în final.

-> Cît să dai
->
Tao din cărți
-> Copilul din tine
-> Urmare la copilul din tine
-
>
Puterea de a împlini
-> Despre mintea slobodă și mintea domesticită
-> Despre Tao-te ching și mintea goală
-> Puterea de a împlini
->
Despre maeștrii care nu iau bani
->
Tao și liniște
-> Cuvinte despre libertate
-> Despre diferențe
-> O lecție în parc cu maestrul Lu
->
Clasificarea maeștrilor

icon 

Mai multe dialoguri vor fi publicate în curînd. Dacă vrei să fii la curent cu noutățile, abonează-te la newsletter - click aici.


Home | Cursuri online | Dicționar | Librărie | Caută | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2014. Toate drepturile rezervate.

logo