Taoism - Izvoare

SUMAR

- - Home

- - Taoism
- - Izvoare
- -
Maeștri
- -
Hui Neng

- -  Tao
- - 
Yin-Yang
- - 
Vidul
- - 
Nonacțiunea
- - 
Meditația
- - 
Articole

- - I Ching
Consultă oracolul online

- - Cursuri online
Cursuri de taoism expediate prin email

- - Librărie
Cărți de taoism tipărite sau în format electronic
- - Bibliografie
Cărți publicare în românește

- - Newsletter
Fii la curent cu noutățile care te interesează.

Izvoarele taoismului

Principalele izvoare din care extragem ideile legate de concepțiile și modul de viață taoiste sînt cărțile atribuite maeștrilor taoiști Lao-tzu, Chuang-tzu și Lieh-tzu.

Titlurile acestor lucrări sînt: Tao-te ching (Clasica despre tao și caracteristicile sale), Chuang-tzu, și Lieh-tzu sau Clasica vidului perfect. Lieh-tzu  (autorul cărții omonime) dedică un capitol filozofiei lui Yang-tzu.

Tao-te ching se bucură deja de un mare interes în occident mai ales că noi excavații au scos la lumină o versiune modificată substanțial!

Pe lîngă aceste izvoare de primă mînă care sînt prezentate și pe acest site, am inclus și I Ching (Cartea schimbărilor), operă fundamentală  a civilizației clasice chineze care include elemente substanțiale de filozofie taoistă.

Termenul "ching", atribuit acestor lucrări, probează pentru interesul și prețuirea de care se bucură în China căci el se traduce de obicei prin "clasic/ă" cu  semnificația sacră de "scriptură", ca în cazul Bibliei.

O precizare trebuie făcută: toate aceste izvoare privesc taoismul filozofic (tao-chia) care este subiectul major al acestui site. Nu am inclus alte izvoare legate de școlile mistice, de alchimie și religia taoistă propriu-zisă.


powered by FreeFind


Copyright, 2013, Calea vidului perfect. Toate drepturile rezervate.

logo